El consistori recupera el Museu de l’Arròs

BenQ Digital Camera

Patrimoni Històric assumeix la gestió de l’entitat mentre es tanca la nova adjudicació amb noves condicions

J.P. Levante EMV | València

Des del passat 1 de juliol el Museu de l’Arròs, situat al carrer del Rosari, al Cabanyal-Canyamelar, és gestionat directament per l’Ajuntament de València.

El contracte amb l’empresa que el gestionava ha acabat i el consistori ha decidit fer-se càrrec de la mateixa mentre es fa el nou concurs, que inclou més diners, noves activitats i l’objectiu de recuperar visites. En l’actualitat amb prou feines té 30 al dia.

Segons ha pogut saber Diari de Girona, el Museu de l’Arròs pertany des de sempre a Cultura Festiva i la seua gestió anava a càrrec d’una empresa concessionària, concretament Exduquere, SL De la seua muntatge i la seua distribució museogràfica s’havia encarregat la Universitat Politècnica, que també va restaurar les peces del museu.

La seua popularitat, però, no era molt alta i amb el nou govern municipal l’entitat va passar a dependre de Patrimoni Històric, que és la regidoria que gestiona els museus municipals. I quan ha acabat el contracte amb l’empresa concessionària actual s’ha decidit fer una nova licitació, amb unes noves condicions, i mentrestant assumir directament la gestió del museu, que té quatre treballadors, dos per torn.

Per al nou contracte s’han disposat més de 400.000 euros repartits en quatre anys i l’adjudicatària, segons ha aprovat la Junta de Govern Local, ha estat finalment l’empresa CRDO Arròs de València, quedant en segon lloc la pròpia Exduquere.

La idea és recuperar visites i activitat. L’any 2015 va tenir un total de 11.645 visitants i l’any 2016 va baixar a 9.323, el que llança una mitjana diària de tot just 30 persones.

Canvi de concepte

Ara, amb el nou contracte, es pretén incrementar l’activitat canviant el concepte i la forma de gestió, que d’aquí per enrere ha tingut un fort component didàctic i que en el futur hauria de tenir una inclinació més museogràfica, van dir les fonts.

Juga en contra la ubicació de l’edifici, que no està a prop de res i, per descomptat, no està en el pas de turistes. Però es tracta de mantenir-lo obert, ja que en algun moment s’ha estudiat des de l’ajuntament la possibilitat de tancar-lo i ara s’està fent un «gran esforç econòmic per salvar-ho».