Els mercats de venda directa de producte local, són espais públics on es poden adquirir aliments directament de les persones productores. Estos espais, abundants i molt populars en la major part dels països de la Unió Europea i fa anys també en la nostra ciutat, estan actualment en crisis per diversos motius però presenten una gran potencialitat.
A més de l’incentiu econòmic que suposa per a les persones productores el major preu que reben per els aliments que venen directament respecte als canals intermediats, els mercats creen un espai material per a la maximització de la confiança entre venedor/a i el comprador/a, que dota de valors humans (reciprocitat, agraïment, pertinença) una compra-venda que transcendix així la simple transacció comercial.
Tot i això és imprescindible o molt recomanable per a l’èxit d’estes estratègies que al final de la cadena, hi haja una ciutadania que, a més d’adquirir i consumir aliments, s’implique en el procés i en forme part activa i que participe en la construcció del model alimentari local.
Amb el foment d’esta tipologia de venda (que és una alternativa i no una solució a la crisi general del sector productiu) s’intenta caminar cap als següents objectius: